Witamina C Amalaki/Amla
Tradycyjne owoce indyjskie
AMALAKI
Najbogatsze naturalne źródło witaminy C
- Wzmacnia system immunologiczny organizmu
- Przynosi ulgę w dolegliwościach trawiennych i żołądkowych
- Wzmacnia pracę serca i mózgu
- Wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego
- Regeneruje komórki organizmu (duża zawartość przeciwutleniaczy)
- Sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek
- Poprawia wzrok
- Pobudza wzrost włosów
Drzewo AMALAKI, polska nazwa Amla lub agrest indyjski (Emblica officinalis), w Indiach z uwagi na bardzo odżywcze, tzw.”niebiańskie” owoce, drzewo to uważane jest za święte. Owoce są
najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy oraz witaminy C.
Ajurwedyjski owoc
Wyjątkowy owoc AMALAKI od stuleci stosowany w medycynie ajurwedyjskiej jako środek najbardziej skuteczny dla utrzymania dobrego stanu zdrowia, w celu ogólnej regeneracji organizmu oraz osiągnięcia długowieczności. Owoc posiada 5 rodzajów smaków odróżnianych przez postrzeganie zmysłami ( kwaśny, cierpki, słodki, gorzki i ostry), które wyrównują wszystkie trzy typy natury energetycznej organizmu (vata-pitta-kapha).
AMALAKI zawiera szereg różnych przeciwutleniaczy ( substancje spowalniające ogólny proces utleniania, który odpowiedzialny jest za starzenie się organizmu oraz obumieranie komórek), bioflawonoidów (witaminy wspierające odporność błon komórkowych na przenikanie szkodliwych substancji w postaci wolnych rodników) oraz dużą koncentrację ważnych dla życia stężeń aminokwasów. Owoc bogaty w składniki mineralne ( wapń, żelazo, fosfor) oraz witaminy B1, B2 i wit. C.
Najbogatsze naturalne źródło witaminy C
Zapotrzebowanie na wit.C jest dla każdego organizmu indywidualne i bardzo zróżnicowane. Zalecana dawka dzienna wit.C w przypadku zdrowego stylu życia wynosi około 60 mg. W przypadku schorzeń dróg oddechowych lekarze zalecają zwiększenie dawki dziennej do 100 – 150 mg. W przypadku większego obciążenia organizmu zapotrzebowanie na wit.C zwiększa się do kilku tysięcy mg. Zwiększone zapotrzebowanie dotyczy szczególnie sportowców, ludzi z osłabioną odpornością i różnymi schorzeniami, cukrzyków, palaczy i alkoholików. Zapotrzebowanie na wit.C zależy nie tylko od sposobu żywienia oraz ilości spożywanych płynów, ale także od wielkości wysiłku fizycznego oraz stresu psychicznego. Niedobór witaminy C objawia się zmęczeniem, krwawieniem dziąseł, ogólnym zmniejszeniem odporności na infekcje. Organizm nie tworzy własnych zapasów wit. C, dlatego musi być dostarczana regularnie. Zwłaszcza u dzieci istnieje zapotrzebowanie na regularne dawki dzienne. Naturalna wit. C posiada silniejsze działanie niż wyprodukowana syntetycznie.
Zalecane dawkowanie
Witamina C zawarta w owocach AMALAKI bierze znaczący udział w oczyszczaniu organizmu z wolnych rodników i wzmacnia jego system immunologiczny. W przypadku codziennego uzupełniania wit. C – 1 opakowanie 100 g wystarcza na 6 dni. W przypadku zwiększonego zapotrzebowania na wit. C , przy obniżonej odporności organizmu, schorzeniach, rekonwalescencji, sportach wyczynowych czy innym fizycznym lub psychicznym obciążeniu – zażywać 0,5 opakowanie dziennie.
Ilość witaminy C w owocach :
W 100 g = 15 kg = 2 kg = 6 kg
Amalaki jabłek pomarańczy bananów
-
AMALAKI owoc cynamon Odporność & serce i naczynia krwionośne
-
AMALAKI owoc imbir Odporność & drogi oddechowe
-
AMALAKI owoc kardamon Odporność & trawienie
-
AMALAKI owoc mięta Odporność & flora jelitowa
-
AMALAKI owoc natural Odporność & żołądek
-
AMALAKI owoc trawa cytrynowa Odporność & rewitalizacja
-
Amalaki z Kakaowcem